Idegenvezetés Barcelonában magyarul

Valóban idejétmúlt a barcelonai Kolumbusz Kristóf szobor?

Barcelona kikötőjében magasodik a 47 méter magas szobor amely Amerika felfedezőjének állít emléket. Az új tervek szerint az egész kikötőt és annak környékét is parkosítanák,  a katalán főváros az utóbbi években nagyon sokat tesz, annak érdekében hogy csökkentse a klímaváltozás hatásait a város lakói számára. 

barca02.jpg

Az ON - A építőmérnöki csapatának grandiózus tervei alapján nem csak parkosítanák a kikötőt, de Kolumbusz szobra is eltűnne és a helyére egy óriás fát telepítenének. A fa az Arbol Colon Izador nevét kapná emléket állítva a szobornak. A tervek szerint ez is egy kilátóként funkcionálna.

1_1_1.png

Miért is vált ilyen megosztóvá ez a szobor?  Az emlékmű létjogosultságát 2016 körül kezdték megkérdőjelezni, néhányan úgy gondolták, hogy ennek a sok szempontból modern városnak nem kellene ünnepelni és emléket állítania a felfedező gyarmatosítő öröksége előtt.

Barcelona városa nem fogadta el az akkor a szobor lebontására benyújtott indítványt, most pedig ismét az ő térfelükre került a labda, hogy ebből az újonnan benyújtott tervből mit valósítanak majd meg.

Mit gondoltok valóban jogos ennek a jelenleg hangos kisebbségnek a követelése vagy ez inkább csak a napjainkban népszerű cancel kultúra egy hulláma amit próbálnak meglovagolni? Nem férhet meg az új és a régi együtt, összeolvadva mint megannyi más kulturális emlék Barcelonában?

Gyertek fedezzük fel együtt Barcelonát, gyalogos városnéző túrák és utazás előtti konzultáció magyar nyelven. TOVÁBBI INFO ITT

A bejegyzés trackback címe:

https://kataloniamagyarszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr7317830633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rollende Landstrasse 2022.05.15. 09:13:28

Cancel kultúra. Ezt a kifejezést nem ismertem, de tökéletes. Kolombusz elindult egy sejtett útvonal felderítésére, téves számítások alapján. Az emlékét eltörölni szándékozók őt akarják felelőssé tenni az utána következő 300 év miatt? Mindent mai, liberális gondolkodás szerint ítélnek meg, képtelenek a kor emberének helyzetét elképzelni.

csakférfi 2022.05.15. 09:29:03

Kolombusz csak egy kapzsi hatalomra éhes kalandor volt.
Minek neki szobor?
Diktátor volt amint hatalmat gyakorolhatott.

apro_marosan_petergabor 2022.05.15. 10:01:27

Columbus zseniális hajós volt, keményakaratú, kitatartó felfedező. Ezek az emberek viszik előre a világot. Amerika felfedezéséhez nem véletlenül köti a történelem az újkor kezdetét. Columbus kinyitotta az akkori művelt világot, Európát Amerika, illetve a nagyvilág felé, illetve Amerikát is elindította afejlődés útján, amlynek egyik állomása a holdraszállás lett. Elvetette a kereszténység magját is akontinensen, amely azóta is fejlődik. Szeretem a szobrát Barcelónában, és tisztelettel meghajtom szobra előtt a fejem, bárhol istalállkozom vele.

Sir Gombóc 2022.05.15. 10:17:50

@Rollende Landstrasse: ennek semmi köze a liberális gondolkodáshoz. A butasághoz annál inkább.

Kedélyes Paraszt 2022.05.15. 11:15:34

Cancel kultúra. Egy hatalmas förmedvény. Sajnos ez is az európai kultúra szüleménye. Fertő. Ha azt mondanám, hogy mindenestől ki kell irtani, akkor saját magamnak mondanék ellen. De mégis. Undorodok a képviselőitől. Pétergábor olvtárssal értek egyet.

csakférfi 2022.05.15. 13:01:47

"konkvisztátor". Wikipédia
"
-Többségük elszegényedett spanyol nemes, ún. hidalgo, kalandor vállalkozó volt, akiket az amerikai bennszülöttek arany- és ezüstkincsei motiváltak. A területek, amelyeket elfoglaltak, Spanyolország, illetve Portugália gyarmatai lettek. A hódításokért különböző jutalmakban részesültek, címeket, feudális kiváltságokat, birtokokat, illetve a gyarmatokon vezető pozíciókat kaptak. Az indiánokat kifosztották, a nőket megerőszakolták, majd tömegesen legyilkolták a lakosságot. Ha szükséges volt, egymást is gátlástalanul eltették az útból kapzsiságuk és kegyetlenségük által vezérelve.....
-
"Kolumbusz, bár a bennszülöttekkel szándékosan barátságosan viselkedett, a népes lakosságban már első utazásakor hatalmas rabszolgaforrást látott. Bár Izabella katolikus királynő szabadnak nyilvánított minden őslakost, ennek ellenére már a hódítás kezdetétől fogva rabszolgasorsba taszították őket, azokat pedig, akik ellenálltak, lemészárolták. Az addig sűrűn lakott karib-tengeri szigetek néhány év alatt elnéptelenedtek, s a rettegés átterjedt a kontinensre is.[2] (A Karib-szigeteket ma leginkább feketék, fehérek és azok keverékei lakják.)
..
stb.
Sajnálatos hogy az "angolszász nyugati" társadalom a hősmítosz főszereplője s önmaga tömjénezője is egyben.
Hatni látszik az ovodáskortól folytatott agymosás.... némelyeknél.

Motorogre 2022.05.15. 13:32:36

@Rollende Landstrasse: a számítások szándékosan tévesek voltak, Japánt (Zipangu-t) kb. Montreál helyére jelezték - mert ennél hosszabb tengeri út a kor eszközeivel nem volt lehetséges ... A királyi tanács 6 éven át elemezte, feltárta az összes hibát/tévedést - de végül a kapzsiság győzött (mert a konkurencia már a Jóreménység fokánál járt, úton a mesés Indiába).
És egy keveset említett történet: neje révén Madeira kisebb szigetnén élt - egy hajóroncson csak az elsőtiszt volt túlélő. Ezt saját hálószobájában helyezte el, gondosan ápolta és három héten át folyamatosan beszélgettek - a tengerész jobban lett, elkezdett sétálni a birtokon és ekkor hirtelen kínhalált halt (mérgezés?). Sokan úgy vélik, egy amerikai utazást mondott el Kolombusznak...

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.05.15. 16:34:26

Először is sokszoros hazugság, hogy ő fedezte volna fel Amerikát. Számos elődje volt. Másodszor meg tényleg csak egy haszonleső kalandor volt. Harmadszor meg túlságosan hódító vallás küldötte is.... Felőlem vesszen az a GICS, amit volt szerencsém a családdal élőben is látni. Úgy sem tetszett.

apro_marosan_petergabor 2022.05.17. 18:26:34

Erősen látszik a megjegyzéseken a történelmi ismeretek hiánya, a libero-bolsevik behatás. Columbus elindította a Dél-Amerikában a keresztény-katolikus vallás elterjedését, s ezzel megalapozta az őslakosok túlélését. Mivel a katolikus vallás a legtoleránsabb így D-Amerikában fehérek, négerek, indiánok stb. s ezek minden keveréke jól megél egymás mellet. Közös pontjuk, hogy túlnyomórészt mindannyian katolikusak.
Ezzel szembern E-Amerikában, a "keménynyakú" protestánsok gyakorlatilag kiirtották az indián őslakosságot - miközben D-Amerikában ők már elnököket adnak.
A történelmet nem lehet eltörölni, még átírni sem, hiába vannak erre kísérletek - a tények makacs dolgok.
Columbus nem konkvisztádor volt, hanem felfedező, nyomában jártak konkvisztádorok is, az ő szerepük megítélése más.
A nagy egyéniségek örökre megmaradnak, a történelem nem ízlés, hanem a valóság megismerése és abból a tanulságok levonása.

Katalónia magyar szemmel

A blog tartalma elsősorban azoknak szól akik szívesen fedeznék fel Barcelonát, Katalóniát. Akár utazásaik során akár a laptop/telefon képernyőjén keresztü.

Friss topikok

Címkék

andalúzia (1) barcelona (12) barcelonai magyarok (3) barcelona ajándék (1) barcelona busz (1) barcelona építészet (1) barcelona esős időben (1) barcelona ételek (1) barcelona étterem (1) barcelona fesztivál (1) barcelona gyerekkel (3) barcelona gyerek program (4) barcelona gyerek program esős időben (1) barcelona idegenvezetés (16) barcelona idegenvezető (10) barcelona június (1) barcelona katedrális (1) barcelona kikötő (1) barcelona kirándulás (9) barcelona magyarul (6) barcelona metró (1) barcelona modernizmus (1) barcelona nevezetességei (6) barcelona nyaralás (12) barcelona nyáron (1) barcelona programok (8) barcelona programok gyerekkel (1) barcelona reptér (1) barcelona repülőtér (1) barcelona szuvenir (1) barcelona tengerpart (1) barcelona tömegközlekedés (1) barcelona utazás (16) barcelona városnézés (12) barcelona városnéző (1) barcelona vidámpark (1) barcelona virág (1) bikini szendvics (1) bor (1) bunkers del carmen (1) casa amatller (1) costa brava (1) costa brava busz (1) costa brava nyár (1) costa brava nyaralás (1) costa brava tömegközlekedés (1) eixample negyed (1) építészet (1) esős nap barcelona gyerekkel (1) esős program barcelona (1) esős program gyerekkel barcelona (1) espadrillas (1) étel (1) feria de abril (1) feria de abril barcelona (1) feria de abril sevilla (1) fesztiválok barcelona (1) fonta magia (1) girona repülőtér (1) grácia negyed (1) gyalogos városnéző túra (2) gyerekkel nyaralás (1) gyerek programok barcelona (1) gyerek programok barcelona esőben (1) hol egyek barcelonában (1) hova menjek gyerekel barcelonában (1) idegenvezető barcelona (1) katalónia (10) katalónia magyarul (1) katalónia utazás (5) kolumbusz kristóf (1) könyv napja (1) környezet védelem (1) l’ou com balla (1) mágikus szökőkút barcelona (1) magyar városnéző túra (2) milyen tapast egyek (1) mit csináljak barcelonában esőben (1) mit csináljak esőben barcelonában (1) mit csináljak esőben barcelonában gyerekkel (1) mit csináljak gyerekkel barcelonában esős időben (1) mit egyek barcelonában (3) mit egyek spanyolorszában (1) mit egyek spanyolországban (1) mit próbáljak ki barcelonában (1) mit vegyek barcelonában (1) nyaralás (1) nyaralás barcelona (6) nyaralás spanyolország (1) panot barcelona (1) porrón (1) porron (1) rákok (1) sáfrány (1) sant jordi (1) spanyolország (12) spanyolország gyerekkel (1) spanyolország utazás (11) spanyol ajándék (1) spanyol ételek (2) spanyol hírek (1) spanyol kaja (2) spanyol nyaralás (1) spanyol nyaralás gyerekkel (1) spanyol szendvics (1) spanyol tapas (1) szent györgy napja (1) táncoló tojás (1) tengergyümölcsei (1) tibidabo hegy (1) tibidabo tömegközlekedés (2) tintahal (1) tippek utazáshoz (1) tömegközlekedés tibidabo (1) turron (1) turrón (1) utazás (4) utazás costa brava (1) utazás gyerekkel (1) utazás spanyolország (1) utazás tippek (8) valentin nap (1) városnézés barcelona (1) vonat costa brava (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása